In Vlaanderen krijgen jaarlijks bijna 40.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn er bijna 180 per dag of meer dan 4 per uur, 7 dagen op 7, 24 uur op 24. Kanker is alomtegenwoordig. In elke klas is er dus wel een leerling die kanker van dichtbij meemaakt. Met “De Pet op tegen Kanker” willen we kanker bij kinderen en op school bespreekbaar maken. Daarom hebben we samen met Uitgeverij Averbode een gratis prentenboek en bijhorend educatief pakket uitgewerkt voor alle leerkrachten en leerlingen van de eerste graad. De prentenboeken worden samen met het promotiemateriaal geleverd in alle Nederlandstalige basisscholen tussen 22 en 29 september. Het educatief pakket vindt u hier
 
Met het geld dat we inzamelen met de verkoop van de Petpakketten organiseren we volgende zomer opnieuw een vakantiekamp voor kinderen met kanker. 
 
Op kamp met de jeugdbeweging, sportkamp, taalkamp, … voor de meeste kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Niet voor kinderen met kanker. Zij zijn heel gevoelig voor infecties of hebben dagelijks medische zorgen en aangepaste voeding nodig.
 
Het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker is een ziekenhuis in camouflage. Dokters en verpleegkundigen gaan gewoon mee en dienen op kamp alle nodige zorgen toe, er wordt rekening gehouden met het strikte dieet van de kinderen en een bende enthousiaste monitoren maken er een onvergetelijke week van.
 
De kosten van dit bijzondere vakantiekamp worden mee gedragen door de opbrengst van "De Pet op tegen Kanker". Het is dus echt een "kinderen-voor-kinderen"-actie! 

Frank Deboosere: "Mijn jaarlijks bezoek aan het vakantiekamp voor kinderen met kanker is telkens een persoonlijk hoogtepunt, een heel intense en louterende ervaring. Als ik ’s avonds naar huis ga, voel ik me heel, heel erg verbonden met al die fantastische kinderen die op werkelijk grootse wijze hun ziekte dragen. Tijdens die ene week kunnen ze weer even gewoon kind zijn, ravotten met leeftijdsgenoten, eens ongestoord praten met iemand die hetzelfde meemaakt, hun artsen en verpleegkundigen buiten de ziekenhuissfeer ontmoeten..."

 

Voor Tuur die al sinds juli 2014 - hij was toen 6 - ziek is, was het kamp een topervaring: super monitoren die zotte dingen doen, keileuke spelletjes … Tuur wil volgend jaar zeker opnieuw mee. Maar eerst naar school. Want ondanks zijn zware ziekte kan dit pienter baasje gewoon in het derde leerjaar starten, net als al zijn leeftijdsgenootjes.

 

Het vakantiekamp

Begin juli kwam de ploeg van het één-programma "1000 zonnen" filmen in Spa op het vakantiekamp voor kinderen met kanker. Dit resulteerde in een prachtig en pakkend beeld van het kamp. 


Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5