In Vlaanderen krijgen jaarlijks zo'n 40.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn er bijna 110 per dag of bijna 5 per uur, 7 dagen op 7, 24 uur op 24. In elke klas is er dus wel een leerling die kanker van dichtbij meemaakt.
 
Hoe ga jij daar als leerkracht mee om? Hoe reageer je op de vragen waar de kinderen mee zitten? Hoe ga je om met de emoties? En vooral: hoe vertaal je dit naar interessante leerstof die past binnen de eindtermen en ook boeiend is voor kinderen die niet rechtstreeks getroffen zijn?
 
De antwoorden vind je in educatieve pakketten die we hebben uitgewerkt:
- voor de tweede en derde kleuterklas samen met Uitgeverij Zwijsen. Je vindt het lessenpakket hieronder.
- voor de eerste, tweede en derde graad samen met uitgeverij Averbode. De 3 lessenpakketten voor het basisonderwijs sluiten op elkaar aan. Het lessenpakket voor de eerste graad legt vooral de nadruk op de aspecten van het ziek-zijn (langdurig ziek zijn, het ziekenhuis ...), op wat kanker betekent en op twee soorten behandelingen. In het lessenpakket voor de tweede graad wordt dieper ingegaan op de verschillende soorten kanker en behandelingen (radiotherapie, chemotherapie ...). Het lessenpakket voor de derde graad legt de focus op gevoelens rond kanker en hoe ermee omgaan.
 
 

Lessenpakket - Tweede en derde kleuterklas


Het lessenpakket voor de tweede en derde kleuterklas is opgebouwd rond het prentenboek 'De heppiepet'.
Je kunt het verhaal hier lezen (issuu) of de geanimeerde versie bekijken (YouTube).

Bij het lessenpakket (we spreken in de bundels van 'mini-anker') horen verschillende onderdelen:

- Een activiteitenbundel: deze bundel omvat acht activiteiten en vier uitgewerkte hoeken. Er zijn twee versies die je kunt downloaden: een versie om af te printen (pdf) en een versie voor het digibord (pdf).

- Een kopieerbundel: bij sommige activiteiten horen een of meer kopieerbladen. Dat zie je in het materialenoverzicht van elke activiteit. Ook hier zijn er twee versies: een versie om af te printen (pdf) en een versie voor het digibord (pdf).

- Woordkaarten die bij de activiteitenbundel horen. Je kunt de woordkaarten (pdf) downloaden.

- Het liedje en de muziekfragmenten horen bij de activiteit 'Dat klinkt ... vrolijk!' Je kunt het liedje (mp3) downloaden en ook de muziekfragmenten (zip).

- Via een ouderbrief  kun je de ouders betrekken bij het uitwerken van het mini-anker. Je kunt de ouderbrief (worddocument) downloaden. Je kunt de brief naar wens aanpassen.

 

 

Lessenpakket - Eerste graad

Het lessenpakket voor de eerste graad 'Didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken' (pdf)  is enkel digitaal beschikbaar. Je kunt het hier downloaden.

Het prentenboek

Lees hier het prentenboek dat aansluit bij het lessenpakket: 'Kom op voor meester Rob!'

De prentenboeken 'Kom op voor meester Rob!' werden in september 2016 verspreid in alle Vlaamse scholen.

Er is nog een kleine voorraad gedrukte verhalen 'Kom op voor meester Rob!'. Bestel via deze link gratis voor jouw school.
Zolang de voorraad strekt.

 

 

 

Lessenpakket - Tweede graad

Het lessenpakket voor de tweede graad 'Didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken' (pdf) is enkel digitaal beschikbaar. Je kunt het hier downloaden.

Het verhaal

 

Lees hier het verhaal dat aanlsuit bij het lessenpakket: 'De Pet op tegen Kanker' 

Het verhaal 'De Pet op tegen Kanker' werd in september 2015 verspreid in alle Vlaamse scholen. Er is nog een kleine voorraad gedrukte verhalen 'De Pet op tegen Kanker'. Bestel via deze link gratis voor jouw school. Zolang de voorraad strekt.

Er is nog een kleine voorraad gedrukte verhalen 'De Pet op tegen Kanker'. Bestel via deze link gratis voor jouw school.
Zolang de voorraad strekt.

 

 

 

Lessenpakket - Derde graad

Het lessenpakket voor de derde graad 'Didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken' (pdf) is enkel digitaal beschikbaar.
Je kunt het hier downloaden. Om dit lessenpakket te downloaden ga je best als volgt te werk: download de pdf, bewaar hem op je computer. Je gebruikt best Acrobat Reader (gratis te downloaden https://get.adobe.com/nl/reader/). Je hebt versie 9 of recenter nodig. De plugins om pdfs rechtstreeks in je browser te bekijken en andere pdf-lezers zijn niet altijd even betrouwbaar voor het weergeven van interactieve toevoegingen.
 

Het verhaal

 

 

Lees hier het verhaal dat aanlsuit bij het lessenpakket: 'Iedereen tegen Kanker!'